ONDERZOEK AUTISME | KELLY

Ik heb gesproken met iemand met een wat lichtere vorm van autisme om erachter te komen wat zijn problemen/uitdagingen zijn. In groep 3/4 kreeg hij de diagnose Autisme toen hij eigenlijk getest werd op hoogbegaafdheid. Het bleek dat hij een lichte vorm heeft die hij en anderen ook bijna niet opmerken. Hij heeft een keer deelgenomen aan een praatgroep en zegt daarover: “Een iemand vertelde zelfs dat wanneer hij een vraag niet goed zou hebben als de juffrouw hem die vroeg, hij spontaan een paniekaanval kreeg en begon te huilen”. Voor hem is het veel minder heftig, maar hij ervaart wel ongemakken in het dagelijks leven.

Dingen die hij noemt als kenmerken zijn perfectionisme, structuur en duidelijkheid. Alles op zijn kamer moet op precies dezelfde plek liggen, anders ontstaat er onrust in zijn hoofd. Als hij huiswerk maakt moet alles opgeruimd zijn, er moeten niet teveel dingen zijn die hem afleiden van zijn werk. Hoe meer concentratie iets vergt, hoe slechter in tegen rommel of andere prikkels kan. Ook in andere situatie kunnen muziek en andere geluiden hem hinderen, soms is zelfs het getik van zijn horloge al te veel.

Bij het beginnen aan nieuwe dingen voelt hij zich vaak heel onprettig. Zeker wanneer hij niet direct weet wat de bedoeling en de werking van de activiteit is. Voorbeelden zijn de eerste lesweek op school, de eerste weken bij een nieuwe bijbaan of bij het starten met autorijlessen. Maar ook het proberen van nieuw eten, hij eet al zijn hele leven volgens een heel strikt patroon. Wat er ontstaat als hij iets nieuws ziet of meemaakt is een gevoel van hulpeloosheid. Hij omschrijft het als dichtslaan, een brok in zijn keel, dat hij geen orde meer voor zichzelf op kan maken (dat waar hij juist veel behoefte aan heeft) omdat hij niet precies weet hoe dingen zitten en gaan. Hierdoor werkt hij ook minder efficiënt en is hij langzamer van begrip dan gewoonlijk. Het gevolg is dat hij die dingen niet kan doen zoals hij het in een ‘normale’, bekende situatie zou doen en zich vaak terugtrekt en nieuwe situaties ontloopt om het conflict te vermijden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s