ONDERZOEK | 4 ONDERWERPEN

We hebben onderzoek gedaan naar alle 4 de ideeën.

1.1   Jongeren burn-out/ stress

 • 24 procent is dagelijks bang een burn-out te krijgen
 • 14 procent is overspannen
 • 43 procent antwoordde ja op de vraag of ze psychische klachten als slecht slapen, piekeren, angstige of sombere gevoelens en problemen met eten hadden. Jongeren verwachten niet dat ze op deze leeftijd een burn-out kunnen krijgen. Jongeren moeten praten als het hen teveel wordt.

Oplossingen:

 1. Bereid je goed voor en zorg voor voldoende begeleiding
 2. Geef toe
 3. Durf nee te zeggen
 4. Blijf bewegen, bewegen zorgt voor minder stress

App: pocket energy: is specifiek gemaakt om mensen met chronische vermoeidheids-, stress- en pijnklachten meer grip te laten krijgen op hun gezondheid en welzijn. Gebruikers worden elke dag gevraagd hun activiteiten bij te houden en hun fysieke en mentale gezondheidstoestand te evalueren. De app legt vervolgens verbanden tussen de dagelijkse bezigheden en de energiebalans. Met behulp van uitgebreide statistieken krijgen gebruikers praktische tips aangereikt om de veranderingen te realiseren die ervoor zorgen dat ze zich energieker voelen en met meer vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.

https://www.ggznieuws.nl/home/driekwart-van-de-jongeren-heeft-last-van-stress-en-burn-out-klachten/

1. 2 Autisme     

Alle apps die zijn gemaakt voor de doelgroep met autisme, gaan vooral over het structuur aanbrengen en het plannen van de dag.

Een nieuwe gratis app voor de mobiele telefoon moet mensen met een autisme spectrum stoornis en hun begeleiders helpen bij het plannen van hun dag. Met duidelijke iconen zie je bijvoorbeeld wanneer je gaat eten, medicijnen moet innemen of naar je werk moet.

Een ander veel voorkomend kenmerk is dat autistische mensen moeite hebben met nieuwe situaties. Hierbij kan je denken aan het voor de eerste keer bezoeken van een restaurant. Ook het bezoeken van plaatsen waar veel prikkels zijn, denk aan: geluiden, veel mensen, drukte, kan ervoor zorgen dat iemand paniek, stress etc. krijgt.

Enkele algemene kenmerken van autisme zijn beperkingen in sociale contacten en interactie, stereotype gedragingen, eenzijdige belangstelling en sterke behoefte aan routine, structuur en duidelijkheid

https://www.zobegaafd.nl/autisme/

 

2. Virtual reality (medische toepassingen)  

 • Er komen steeds meer therapeutische toepassingen voor VR die mensen in het echte leven zullen helpen. Bijvoorbeeld voor het overwinnen van fobieën, je kunt met VR-applicaties van je hoogtevrees of je angst voor spinnen afkomen. Als je bang bent voor een behandeling bij de tandarts kun je vooraf in de virtuele wereld wennen aan de gedachte van een stalen boor in je kiezen.
 • Soldaten die lijden aan PTSD kunnen behandeld worden met VR-therapie met levensechte maar ongevaarlijke oorlogssituaties. Met een VR-headset kan de noodzaak voor röntgenfoto’s worden teruggedrongen. De arts kan virtueel in een patiënt kijken zonder een scalpel te gebruiken. Er bestaat ook software om een lui oog te trainen met een VR bril.
 • Iemand trainen (personeel: politie, leger)
 • Productontwikkeling
 • 360 graden film en fotografie
 • Het Martiniziekenhuis in Groningen heeft een virtual reality bril in het brandwondencentrum. Het dagelijks wisselen van het verband is voor jonge slachtoffers een erg pijnlijke handeling. De VR-bril wordt gebruikt als afleidingsmanoeuvre, waardoor de kinderen hun focus hebben op het spelen van een game in een totaal andere wereld. Ook kan de patiënt vanuit het ziekenhuisbed direct contact maken met een 360-graden camera in het klaslokaal, zodat hij toch naar school kan blijven gaan.
 • De volgende stap in het boeken van een vakantie: het eerst zelf bezoeken van je bestemming. Bekijk je hotelkamer, het dichtstbijzijnde stadje en loop tussen de inheemse bevolking op de lokale markt. Of ski alvast van die zwarte piste af!

https://www.vr-expert.nl/virtual-reality/

 

3. Gezonde voeding

Gezonde voeding Vet, zout en zoet prefab eten is vaak goedkoop (en lekker) en ook erg ongezond.

Waarom eten arme mensen dan vaak ongezonder? Vervolgens leidt dat ongezonde eetgedrag waar die industrie dus belang bij heeft tot hogere maatschappelijke kosten voor de gezondheidszorg. Die kosten moeten vanzelfsprekend door de belasting- en premiebetaler worden opgehoest.

Een voedselfabrikant wil graag meer omzet en winst. Als je je spullen wat zoeter, vetter en zouter maakt dan eet dat makkelijker weg en verkoop je er meer van. Goed voor de handel dus. Hoogopgeleide mensen trappen daar blijkbaar minder vaak in en serveren op hun feestjes bloemkoolroosjes en spreken je aan op je dikke buik (goh, moet jij niet eens gaan joggen?). Arme mensen zijn meestal lager opgeleid en in hun omgeving wordt ook meer gerookt, minder gesport en … meer ongezonde snacks gegeten. Dat is dus vooral een omgevingseffect waarbij de industrie handig gebruik maakt van de verslavende werking bij bepaalde lager opgeleide bevolkingsgroepen.

http://www.slimmefinanciering.nl/voeding-en-financiering/

 

4. Kinderen en gebruik van social media (transparantie met ouders)

Kinderen delen voornamelijk lieve, mooie, ontroerende, grappige of creatieve boodschappen met elkaar. Ze kunnen vrienden een hart onder de riem steken in een kort berichtje op Facebook of een grappig of mooi filmpje maken of delen en hopen dat die veel likes oplevert. Zo bouwen ze aan hun imago.

Tips voor ouders:

 • Heeft jouw kind interesse in een bepaald kanaal, kijk eerst zelf even op het kanaal.
 • Maak samen een account aan. Bespreek daarna alles wat je kan tegenkomen op dat kanaal.
 • Wordt zelf ook lid van dat kanaal en volg of word vrienden met je kind.
 • Naar aanleiding van dit onderzoek, kunnen we op basis van de informatie die we hebben het idee kiezen waarvan wij denken dat dit het beste kan werken.

https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/kinderen-en-social-media/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s